“Rycker man till får man ett slag, ingen frågar om man vill eller inte. Säger man ifrån är man en mes och ingen vill vara med en. Då blir man utanför. Man har ett eget val, men det vill man inte.”
Citatet ovan kommer från en 13-årig kille när han berättade om en maktlek för oss redan 2007. Det var första gången vi stötte på en maktlek i vårt arbete. Vi har sedan dess intervjuat många barn och unga, gett ut böcker och material på temat. När vi rest runt i Sverige och utbildat “Om maktlekar och dolda kränkningar och att arbeta med olika metoder i barn-och ungdomsgrupper” har vi träffat barn, unga och vuxna som delat med sig av sina erfarenheter. Maktlekar är en stor del av många barn och ungas vardag och många upplever både stress och obehag på grund av dem.
En enkel definition av maktlekar är att det är aktiviteter som du gör med dina vänner och de innehåller våld, kränkningar eller förnedring av något slag mot dig själv eller andra. Straffet har ofta en central betydelse.
En viktig del i det förebyggande arbetet är att lära barn och unga vad som är skillnad på lek och maktlek. Vilket ger ökad trygghet att kunna stå emot kränkningar av olika slag, vi vill att barn och unga ska leka men inte maktleka.
Nyheter och annat följ oss på Facebook:
Facebook/maktlekar är riktad till vuxna och där lägger vi löpande upp relaterade artiklar och aktuell information.
Facebook/vuxna